Det är en otrolig känsla att få återkomma till en plats som betyder väldigt mycket för en. Just detta besök är det jag har sett fram emot sedan resan planerades.

Redan 2008 när jag första gången satte mina fötter i kvinnofängelset här i Khon Kaen var det laddat när jag möttes av interner med små bebisar i famnen. Brukar säga att från den stunden stal fångarna en bit av mitt hjärta. De är inte bara interner, många av dem är även mammor!

Men det som slog mig denna gång var att det var otroligt många interner när vi kommit igenom de tre grindarna innan vi var inne på kvinnornas avdelning. I vanliga fall brukar det i detta fängelse vistas ca 200 interner, nu var där 370!!! De delar på två sovsalar…

Nu hade jag möjligheten att få se och även kunna visa er genom ett specialtillstånd att få ta en del bilder från besöket. Sedan jag var här förra året har det blivit en hel del förbättringar för mammorna. De får nu lämna fängelset när det är dags för förlossning och föda på sjukhuset. De hade även gjort en trevlig ”barnhage” där mammorna fick lite eget utrymma med barnen.

Vi hade glädjen att få dela ut tre st Invisible Friend-dockor. De lyste upp när Pell (minvän och tolk) förklarade innebörden av en Invisible Friend, att någon kommer ha den andra dockan med samma nummer och tänka speciellt på just deras ban. Två av bebisarna var bara 2 månader och en 7 månader. Det fanns även en mamma som var gravid i sjunde månaden och väntar på att föda.

Det fanns en del interner kvar som jag träffade redan första gången 2008, och del hade förflyttats till andra fängelser. En mamma berättade för mig att hon blir frigiven till nyår och var så lycklig. En annan mamma berättade att hon blivit ”förlåten” för en del, så hennes 25 åriga straff skulle sänkas. Hon har suttit 8 år och skulle ”bara” sitta 8 år till.

Det är med både glädje i hjärtat och tårar nerför kinderna när jag skriver detta och hoppas att det inte tar så lång tid innan jag får träffa dem igen.

Vid sådana här besök saknar jag mina barn därhemma och de kan få vara hur gnälliga de vill. Vi har det väldigt bra!