”Ban Rom Trakun”, så heter hjälpcentret och hemmet där ca 120 barn funnit en fristad. Det finns i staden Phitsanulok i Thailand. Jag har förut länkat till uppkomsten av detta barnhem. Min ungdomsvän Mika Juurikivi från min hemstad Motala, byggde ett barnhem för sina försäkringspengar efter att han blev rullstolsbunden i en crossolycka.

Kan läsa här när han var nominerad till ”Sveriges hjältar”
http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar2009/article11276806.ab

Mika gör ibland resor ner och besöker och inspirerar barnen, men det finns ett fantastiskt ledarpar som bor och arbetar på plats dygnet runt, Kasem och Kabkham Chansong.

Av dessa 120 bor 7 barn här permanent. Bakgrunderna är lite olika, en del har helt enkelt blivit övergivna, andra har en fattig bakgrund och får hjälp av detta center. Men gemensamt för alla barn är att detta är en fristad där de får uppmuntran och kärlek.

här ligger dockor och väntar på att få bli utdelade, och barnen börjar samlas. Min vän och koordinator i Thailand, Pell Kumram (till vänster)

Varje gång vi delar ut dockorna är det viktigt att vi berättar om dem, vad de betyder. Pell berättar att någon köpt dockan till just dem, och den som köpt dockan har samma nummer som hänger på seriebrickan i dockans hand. Och att på så sätt har de nu en osynlig vän i ett land väldigt långt bort.

två flickor på centret

vi har med tygpennor när vi delar ut dockorna så barnen får rita dit sitt ansikte, som en symbol på att de nu blivit synliga för någon, och dessutom blir dockan personlig.

två pojkar med varsin vän

Vi har fått glädjen att dela ut ”Invisiblefriend-dockor” till alla barnen som är kopplade till detta center, så nu har du möjligheten att få bli en osynlig vän. Vill du bli vän till någon av just dessa barn skriver du ”Phitsanulok” på meddelande när du beställer docka.