Det är med en enorm glädje jag kan berätta för dig att vi nu har kommit upp i land nummer 9 med att uppmuntra utsatta barn med en Invisible Friend!

Min koordinator i Thailand, Orasa har genom sin resa till Akhafolket och Shanfolket i norra Thailand lärt upp ännu fler ambassadörer hur vi arbetar och som nu tagit vidare Invisible Friend till Laos. Orasa hade alltså med sig sina vänner till de andra byarna för att visa hur vi arbetar och registrerar vårt arbete och nu sände hon iväg sina vänner till en folkgrupp två timmar utanför huvudstaden Vientiane i Laos.

Detta är Prateep, han är god vän till Orasa och har anknytningar till just Hmongfolket i Laos. Han har ett stort hjärta för just detta folk och hade med sig ett team till två fattiga byar i  Ta Kok Hai, två timmar utanför Vientianne.
Här förklarar han för föräldrarna och barnen hur Invisible Friend fungerar och vad det är.

I just denna by finns en skola upp till nionde klass. Efter det söker de flesta jobb i huvudstaden eller stannar kvar inom jordbruket med sina föräldrar. Väldigt få har en chans till vidareutbildning.

Man samlade folket och berättade vad Invisible Friend är, att de nu skulle få en docka som kommer ha samma serienummer som en köpare i Sverige som kommer bli deras “osynliga vän”.

Efter det fick barnen ställa sig på led.

En liten flicka med sin “nya vän”.

Ett av de roligaste momenten när de får rita sitt ansikte som en symbol på att någon har nu sett just mig, jag har blivit synlig. Men också att varje barn är unik och vi inte gjort ansikte just därför, de får rita sitt eget ansikte.

Dessa besök gjordes I slutet av mars och jag talade just med Orasa I Thailand och hon berättade för mig att de inte hade tillräckligt med dockor med sig när de besökte dessa byar, så vi kommer så fort vi kan skicka fler som de kan distribuera till dessa barn som en uppmuntran.
När vi återkommer önskar vi även kunna göra en klädutdelning.

Kanske just du ska bli en osynlig vän till någon av dessa barn eller engagera dig och dina kollegor eller vänner i en satsning som vi vill göra för att samla in pengar till en klädutdelning.

Lite kan glädja mycket!

Vi är väldigt glada över att vi nu har kontakter och nya ambassadörer som vill sprida glädje,hopp och uppmuntran till de lite mer osynliga barnen

 

Fakta om Hmongfolket…
Hmong
, eller Mong, är ett folk som lever i Thailand, Vietnam, Laos, Burma och Kina. De uppgår sammanlagt till 4-5 miljoner och talar främst hmongspråket. Till religiös tillhörighet är de oftast buddhister. Hmong räknas i Kina som en del av minoritetsgruppen Miao. Under Vietnamkriget slogs den vietnamesiska Hmong-minoriteten på amerikanernas sida, vilket ledde till att när USA drog bort sina styrkor från landet 1973 kom Hmong-folket i Vietnam att diskrimineras och förföljas av landets kommunistiska regim. Därför har en stor del av Hmongbefolkningen i Vietnam idag emigrerat till USA.

Hmongfolket förekommer i Clint Eastwoods film Gran Torino från 2008.