Albin, Isak och Jesper

Rebecca Stålnacke är involverad i Invisiblefriend, tidigare var hon och föreläste i en skolklass i Arjeplog, läs här vad som hänt i den klassen sedan dess!!!

Se vad Klass 5 M på Öbergaskolan i Arjeplog har hittat på och låt dig inspireras! De tog själva initiativ att skramla ihop till en docka. Dom valde en pilot.
Snabbt märkte fröken Monica att barnens engagemang i dockan var stort och på rasterna diskuterades det vad den skulle heta. Charlie blev det, eftersom det passar både på en tjej och en kille. Inom kort kläcktes även idén om att Charlie självklart måste ha en farkost, han är ju pilot! Och om han ska kunna åka och besöka sin tvillingdocka i Kambodja en dag måste han ju ha något att färdas i.
Klassen delade in sig i grupper och bad om att få göra farkoster till Charlie under bildlektionerna. Monica tyckte att det var en god idé och när Rebecca kom på besök var arbetet i full gång!

Mikaela pratade med syslöjdsfröken och fick vägledning i ett sidoprojekt som hon kom på själv; Converse-skor till Charlie!
Hon har virkat dem själv hemma.
När klassen bestämde sig för att göra farkosterna gjorde några elever först prototyper hemma som de sedan presenterade inför klassen. Fröken berättar att eleverna driver på arbetet med stort engagemang och det händer att de går in på lunchrasten för att jobba med projektet. De har själva räknat ut vilka material de ska använda och har tagit med sig en del hemifrån och de har även fått ta från slöjden.

Jacob och Christoffers farkost glänser i silver. Jacob visar vart propellern ska sitta.

Fernanda, Mikaela, Tyra och Tilda. De är bara fyra tjejer i klassen och tillsammans har de gjort både ett flygplan och en luftballong till Piloten. Korgen till luftballongen har de målat som Kambodjas flagga.

Kalle och Samuel berättar att deras farkost ska målas, sedan ska det på både vingar och hjul innan den är klar.
Fröken Monica berättar att de vid flera tillfällen har tagit fram världskartan och tittat på Kambodja. Flera av eleverna har varit i Thailand, grannlandet.

När eleverna får frågan vem de tror att deras osynlige vän är ser dom lite drömmande ut. Det blir lite tyst ett tag, sedan säger en att det nog är en pojke. En av tjejerna säger att hon tror det är en flicka. Dom är överens om att hon/han nog är mellan 4-7 år gammal med mörkt hår. En av killarna säger att han ser ett barn med smutsigt ansikte framför sig. Trasiga kläder, tillägger en annan kille i klassen medan han justerar några detaljer på flygplanet. En kille säger att barnet nog inte har några leksaker.

Det verkar inte spela någon större roll för klassen om det är just en kille eller en tjej, om barnet är 4 eller 7 år. Det som betyder något är att de tillsammans är osynliga vänner till någon där ute, och den vetskapen verkar ge en bra känsla till hela klassen. Och att piloten Charlie har inspirerat klassen till ett helt projekt runt omkring, det är ju bara helt fantastiskt!

Vad har din Invisiblefriend-docka inspirerat dig till?
Skriv gärna och berätta!!!