Det finns mycket som vi talar om som är det viktigaste i livet. Förutom de grundläggande elementen för att kunna leva så kommer nog kunskap. Sommaren börjar komma mot sitt slut och hösten är på väg, vilket också innebär skolstart här i Sverige. En del barn har längtat länge på att få ta sin nya ryggsäck och äntligen få börja skolan. Andra barn känner kanske bävan, pirrande magar och till och med att det är ångestladdat inför skolstarten.

Här i Sverige väljer till och med en del elever som är lite äldre att utebli från sina lektioner. En studie visar att 2 procent av grundskolans elever i årskurs nio skolkar en dag i veckan eller mer. 2013 fanns information om att drygt 21 000 elever på gymnasiet fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Det är en rekordhög nivå – 6,2 procent av alla elever.

De barn som vi möter på våra resor har en annan syn på skolan! Att äntligen få bära den där skoluniformen som i vissa länder är tjafs om det är bra eller dåligt att ha, betyder framtid, hopp, jobb och att du kan bli någon. De bär den med stolthet. Hur fattig och eländigt de än har det är skoluniformen alltid hel och ren.

För två år sedan startade vi ett projekt med en gymnasieskola här i Sverige som fick vara med och designa dockor som skulle belysa FN:s barnkonvention ”att alla barn har rätt till grundskola”. Det fick betyda så mycket mer än vad jag kunde drömma om. Vi tog fram två dockor som heter ”Future” och ”Knowledge” och som hade skoluniform som påminner om den som man bär i Thailand.

 

Rektorn för den svenska gymnasieskolan såg detta som ett så viktigt projekt för sina elever att vara med i att han övertalade mig att få åka med och även ta med 10st av sina elever för att vara med och möta dessa barn och dela ut dockor till barn i fattiga byar i Thailand som ändå fått chansen att gå i skola. Det blev en livsförvandlande resa för dessa elever, och att även synen på att få gå i skola inte är så självklar.

På en senare resa tog jag med mig några svenskar till ett slumområde där de boende varken hade el eller vatten och lät dem få möta barnen som hungrade efter kunskap och strålade ikapp när de lyckligt hälsade på oss genom att säga ”- Hello, welcome!”
Vi hade blivit sponsrade av ett företag – QBRANCH och hade med oss ryggsäckar, skrivmaterial, pennor och lite leksaker. Lyckan var total, mitt ibland hönorna som sprang omkring i leran där vi satt upphöjda från marken på pålar.

När en av svenskarna frågade ett barn i slumorådet vad hon drömde om fick hon ett svar hon kanske inte hade tänkt sig.
”- Jag drömmer om att få gå klart skolan, så jag kan få ett jobb och köpa ett hus till mina föräldrar”

Efter en resa där man möter barn i andra situationer blev eleverna djupt berörda och tacksamma för det som vi många gånger tar för givet…”alla barn har rätt till grundskola”. Vi har genom företag kunnat komma och uppmuntra barn med vår docka som belyser FN:s barnkonvention och även vara med och betalat skoluniformer för barn som bor på ett barnhem i Thailand.
Vi har även uppmuntrat över 100 elever som går på en blindskola i Khon Kaen.

Nu börjar skolorna här i Sverige igen och jag känner en tacksamhet för mina barn, men önskar samtidigt att FN:s barnkonvention fick gälla överallt! För som Nelson Mandela sa…”Education is the most powerful weapon we can use to change the world”.